Cervesa vs vi

  • By
  • On 2nd juny 2014

Al comparar els ingredients que contenen el vi i la cervesa, comproves que el primer està elaborat a base de raïm, aigua i llevat. El raïm és una font de sucres i fibra, però tan sols una petita part sobreviu al procés de la fermentació i el filtratge. La cervesa, per altra banda, està feta de cereal, aigua i llevat. El gra utilitzat normalment és civada o blat (tot i que també es poden trobar cerveses fetes amb blat de moro i arròs), ambdós carregats d’una extensa varietat de vitamines que sobreviuen al procés d’elaboració. cerveza o vino 2 Si algú de vosaltres intenta controlar el consum de calories, l’etiqueta d’una cervesa o vi comú serà de poca ajuda. A diferència de la majoria de productes alimentaris envasats, els productors de vi i cervesa no estan obligats a exposar la informació nutricional. Tot i això, existeixen alguns productors de cervesa que exposen els seus relativament baixos nivells de calories a les etiquetes dels seus envasos. -         Vi de taula i espumosos: El nivell de calories per a una porció de vi és relativament constant en les diferents marques i estils. La majoria de vins blancs i negres comuns com el merlot, el cavernet sauvignon o el chardonnay posseeixen entre 110 i 120 calories per cada porció de 140 grams. El cava sec i d’altres vins espumosos similars tendeixen a posseir unes 116 calories per porció. -         Vi de postres: Els vins dolços i de postres tendeixen a posseir més calories per porció que els vins de taula o els espumosos. Per exemple, els vins dolços de collita tardana arriben a una mitjana de 178 calories. El vi d’O Porto posseeix una mitja de 154 calories, mentre que el vi de Jerez en té unes 146 per cada porció de 100 grams. -         Cervesa: A diferència del vi, les cerveses varien molt en el seu contingut de calories. La quantitat de calories d’una cervesa es correspon, principalment, amb la seva quantitat d’alcohol – unes 7 calories per gram -. A diferència de la majoria de vins de taula, que tendeixen a tenir entre un 12 a un 16 per cent de volum alcohòlic i posseeixen nivells de calories relativament consistents, la cervesa pot variar amplament depenent de l’estil. Per exemple, una lager d’Estats Units com la Budweiser conté 145 calories i un 5% de volum d’alcohol. No obstant això, una barleywine com la Sierra Nevada Bigfoot conté un 9’6 de volum alcohòlic i 330 calories. És cert que pràcticament totes les cerveses indiquen el volum d’alcohol al seu envàs. Per tant, si estàs intentant reduir el teu consum de calories, hauries d’escollir cerveses amb poca quantitat d’alcohol. A l’estiu, el vi negre i la cervesa són dues de les begudes més consumides, és per això que, si encara tens dubtes sobre quina escollir, et suggerim una eina que et pot ajudar: es tracta d’una taula que mostra les diferències nutricionals que existeixen entre elles. Els nutrients de la taula s’expressen per cada 100 cl de beguda (aproximadament ½ got). A més, hem d’aclarir que els valors de la taula fan referència a la cervesa rossa derivada de la malta i al vi negre, tot i que segons la marca i l’estacionalitat, alguns nutrients i les seves concentracions poden canviar. valor nutricional de la cerveza La cervesa derivada de la malta té més contingut en hidrats i moltes més vitamines del grup B que el vi negre. A més, el seu contingut en alcohol producte de la fermentació és inferior al contingut alcohòlic del vi. Pel que fa al vi negre, supera a la cervesa en quant al seu contingut en potassi i lleument respecte al magnesi. Ambdues begudes són riques en  minerals, però respecte a les vitamines, la cervesa supera al vi, to i que aquest últim ha demostrat tenir grans beneficis a nivell cardiovascular i potents antioxidants com els polifenols. En conclusió, gran part de l’elecció dependrà dels nostres gustos, però si el que volem és cuidar la quantitat d’alcohol que ingerim i moderar les calories de les begudes, podem inclinar-nos per la cervesa. Personalment, crec que és important conèixer una mica més la composició nutricional de les begudes, perquè amb freqüència les considerem un líquid més i, no obstant, són una font de nutrients, alcohol i calories.

Jordi Torras
Gerent de Gruit Projects SL